Emrah Burulday Mayıs 2022 Dünya gazetesi Otomotiv Sektörü Dergisine verdiği Röportaj

Emrah Burulday

Administrator
Yönetici
3 Ağu 2019
429
141
43
Manas Kalıp butik üretime yoğunlaştı

Pandemi döneminde Avrupa pazarının Çin’den uzaklaşmasıyla Türkiye’ye ilginin pek çok alanda üretimi arttırdığını söyleyen Manas Kalıp Genel Müdürü Emrah Burulday, Otomototiv Pazarına özellikle teknoloji şirketlerininde girmesi ile butik üretimin önem kazanacağını Bu bağlamda Butik üretim yöntemlerine yatarım yapacak firmaların uzun vadede daha avantajlı olacağını kaydetti

ZEHRA ORUÇ/BURSA


Kalıp üretiminin her aşamasında yetenekli yöneticileri ve personeli ile sac kalıplarında ve özellikle prograsif kalıplarda uzmanlaşan Manas Kalıp, Bursa başta olmak üzere Gebze, Adapazarı ve Eskişehir’deki bir çok sektör öncüsü firmaya hizmet veriyor. Manas Kalıp, ‘sıfır hata, minimum maliyet, hızlı ve temiz iş’ sloganı ile kurulduğu 2012 yılından bu yana otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve enerji sektörlerinde proses-tasarım ve imalat gerçekleştiriyor. Bugün bin 500 metrekaresi kapalı 2 bin 400 metrekarede faaliyet gösteren firma, yeni yatırımlara odaklanarak iş hacmini büyüttü.

“TOGG’a parçalar ürettik”

Manas Kalıp Genel Müdürü Emrah Burulday, “Hindistan ve Avrupa’ya deniz komşusu kuzey Afrika başta olmak üzere çeşitli pazarlara açılmayı düşünüyoruz. Bu yıl için de butik üretim yapabileceğimiz LAZER Abkant yatırımı gerçekleştirmeyi planlıyoruz, Yatırım teşviklerle birlikte ürün çeşitliliğimizi geliştirdik. Son 2 yılda yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırım yaptık, Butik üretim Tekniklerinin başında gelen lazer-Abkant yatırımımızla birlikte yatırımlarımızı 6 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

Bir çok anlamda dünyada değişim var ve bu değişime ayak uydurabilmek çok önemli. Çok sayıda yeni oyuncunun otomotiv pazarına girmesi, Artan maliyetler, Elektirikli araçlar birlikte Teknolojik araçların üretime girecek olması toplamda araç satış rakamları artsa da Firma bazlı araç satış rakamlarının ciddi oranda düşmesi nedeni ile daha yalın daha butik üretimlerin önem kazanacağını ve firmaların bu yönde yatırım ve uygulamalarının çok büyük oranda artacağını düşünüyorum bu doğrultuda bir çok parça ve ürünün de üretimlerinin birkaç yıl içinde %90 a yakın düşeceğide kesin diye düşünüyorum. Örneğin Şanzıman, Isı kalkanı parçaları, Buji, Enjektör, Egzoz gibi fosil yakıt için gerekli ürün ve parçaların üretimi yoğun olan firmalar ciddi anlamda küçülebilir. Gelecekte Lüks Segment markalardada geçiş olacağını düşünüyorum Bu günün marka değeri olan Mercedes, Audi, Volvo, BMW, Gibi Bilinen ve tutulan araçlar yerine Eaple,Sony, Google, Amazon, Huawei,, Xiaomi, Tesla, Mikrosoft gibi teknoloji devlerinin çıkaracağı araçlar marka değeri olan ve tutular araçlar olacak. Manas Kalıp olarak, Bu değişimi yakalamayı ve daha spesifik projelerde rol almayı hedefliyoruz Yeni dünyada Bizde ülke olarak yerimizi aldık ve TOGG üretimi hız kesmeden devam ediyor Bizde Yerli arabamıza parçalar ürettik.

“Araç üreten ülke sayısı artıyor”

Sektöre yeni oyuncular girmeye başladığını her yılda bu sayının katlanarak arttığını söyleyen Emrah Burulday, “Birçok ülke araç üretmeye başladı. Özellikle Arap ülkeleri elektrikli araç üretimi için yatırımlar yapmaya başladı. Çin ve Hindistan Onlarca farklı marka araçla sektöre giriş yaptı Vietnam gibi ülkeler bile araç üretip satmaya başladılar, Fosil yakıtlara ilginin azalmasıyla Belli ülkelerde Dizel araç satışı bile yasaklandı. Bu değişim Arzın farklı model ve markalarla artmasıyla Eski otomotiv üreticilerinde yeni Evlilikler yada ilk yatırım maliyetlerini düşürebilmek için ortak projelerde daha yoğun çalışacaklardır. Örneğin, Mercedes geçmişte belli modellerde 20x araç satabiliyorsa, şuan 4x araç satabiliyor. Bundan 10 yıl sonra 1x araç satacak. Bu 1x araç satışı kalıp üretimini ciddi oranda etkileyecek. Şirket olarak bu değişime hızlı cevap verebileceğimiz yatırımlara yönümüzü çevirdik” şeklinde konuştu.

“Kalıpçılık şekil değiştiriyor”

Yatırım politikalarını piyasa şartlarına göre geliştirdiklerinden bahseden Emrah Burulday, özellikle elektirikli araç üretimini hızlanması marka sayısının artmasından dolayıbir çok farklı kalıp sektörünün sıkıntı yaşayacağından bahsetti. Burulday, kalıpçılık sektörünün ileri teknolojiye evrilmesiyle rekabetin arttığını ifade ederek, “Elektrikli araçlarla birlikte Sony, Samsung, Eaple, Google gibi teknoloji devlerinin yanı sıra TOGG ile birlikte bir çok ülke kendi aracını üretmek için yatırım yapıyor. Bu doğrultuda yeni teknik teknolojik ürünlerin ortaya çıkmaya başlamasına sebep oldu. Artık araç içinde düğme benzeri parçalar yerine tamamen el veya ses komutları ile çalışacak teknolojik ürünler eklenirken motor şasi, aktarma organı bareketlerinin sayısıda ciddi oranda düşüyor. Bu doğrultuda Bilinen kalıplama tekniklerinde de evrilme söz konusu. Daha düşük maliyetli Hafif Sert ve daha az prosesle üretilebilen nano parçaların üretimi hız kazanacak. Kalıpçılık sektöründe de bunlarla beraber değişimin olması şart. Bu değişimde yüksek teknoloji kullanan ve hafif malzemelerin kalıplanması noktasında yatırımlarını ve Ar-Ge çalışmalarını yönlendiren firmalar uzun vadede güçlenecektir. Şuanda elektrikli araçların önündeki en büyük engel olarak görülen menzil ve batarya sıkıntısı büyük oranda çözülmüş durumda. Teknoloji ciddi anlamda ilerliyor. Kısa vadede bir çok pazarda geleneksel binek araçların devam edeceğini düşünmüyorum. Çin ve Hindistan’da teknolojiye yatırımlar hızlandı, Türkiye’de de ciddi çalışmalar var” dedi.

“İş hacmimiz kapasitemizin üzerinde arttı”

Mevcut konumda kapasitelerin üzerinde iş hacmine sahip olduklarını söyleyen Emrah Burulday, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dönemde ekibimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Ciddi oranda iş hacmimiz artmış durumda. Buradan kazandığımızı butik üretim yatırımlarımıza yönlendirmeye devam ediceğiz. 9 senelik firmayız ve yaklaşık 30 yıldır da bu sektörün içerisindeyim. ilk defa böyle bir yoğunluk gördüm. Pandemi döneminde Avrupa pazarının Çin’den uzaklaşmasıyla Türkiye’ye ilgi ile birlikte birçok alanda üretim ciddi oranda arttı.” Sektör olarak en büyük sorunlar ise Yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı ve Türkiye de maalesef fiyat istikrarının oturmaması bunun Temel kaynağı bireysel herkesin kendini düşünmesi denetimin olmaması ve toplum bilincinin tam olarak oturmaması, Çevresel ve yönetimsel faktörler de ayrıca direkt etkileyen faktörlerin başında geliyor.



İhracatı yeniden başlatmak istiyor

Burulday, “Hedefimiz Avrupa’ya ihracat başlatmak. Öte yandan, Hindistan Kuzey Afrika ve Meksika pazarlarında potansiyel olduğunu düşünüyoruz ve müşteri araştırmalarımızı yapıyoruz. Gelecekte Doğu Avrupa Ülkelerinden birinde Kalıp firması kurmayı ve pazarın direkt içinde yer almayı düşünüyoruz bu bağlamda araştırma ve çalışmalarımızda sürüyor. Halihazırda görüşmelere başladığımız firmalar da var. 2022 yılı içinde ihracata başlamayı hedefliyoruz” dedi. Yıllık 100 civarı sac, boru, profil, alüminyum, paslanmaz parçaların başta prograssive olmak üzere tandem ve transfer kalıp imalat kapasitesi ile çalıştıklarını söyleyen Emrah Burulday, 24 kişi istihdam ettiklerini bildirdi.



Emrah-Burulday-Roportaj.jpg
 
Geri
Üst